Aktualno

Električni avtomobili niso edina možnost!

V zadnjem času sodelujem v vedno več debatah o tem, kako bodo v prihodnosti vsi avtomobili električni. Meni se to ne zdi primerno. Najbolj me moti, ker politika izbira tehnologijo, ki jo bo uzakonila, oziroma izboči tehnologijo bencina in dizla, pod pretvezo, da je razlog za taka dejanja in tako zakonodajo ekologija.

Pa poglejmo kratkovidnost mainstream piolitike.  Že danes je obdavčenje avtomobilov odvisno od izpuhov – merijo se seveda samo grami CO2 na kilometer. Zanimivo, kaj pa vse ostale nesnage v izpuhu? Po drugi strani pa je vse onesnaženje, ki ga naredi avtomobil s porabo goriva itak manjši del onesnaženja – največji del je izdelava avtomobila (vključujoč tudi proizvodnjo vseh delov). Tudi razgradnja na koncu življenjske dobe nima zanemarljivega vpliva na okolje.

Prav tako se mi ne zdi smiselno, da politika določa tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost – pri tem pa izobči praktično vse ostale tehnologije. Po mojem se politika ne bi smela vpletati v izbiro pogonskih tehnologij.

Primer, ki dokazuje zgrešenost odločitve za električne avtomobile, je proizvodnja bencina iz CO2 v zraku, ki zmanjšuje onesnaženost zraka pri tem, da za proizvodnjo uporablja sončno energijo, kar pomeni, da je uporaba bencina iz CO2 ciklična in nima vplivov na okolje. Taka goriva pa bi naredila tudi veliko na področju podaljšane rabe obstoječi vozil in seveda znižala onesnaženje, ki nastane zaradi proizvodnje novih vozil.

Za sliko se zahvaljujemo Nitinut in Freedigitalphotos.net.

Komentarji

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *