Energenti Globalno KnowHow Zanimivosti

Smiselnost lastne proizvodnje energije

Edina rešitev za norosti v slovenski energetiki je samooskrba z energijo.
Medtem ko so cene energije na borzah manj kot 3 c na kWh, pri nas plačujemo med 10 c in 15 c na kWh.

Kje je logika?
Največji luzerji so, namesto dela, ki bi ga morali opravljati (optimiranje proizvodnje, prenos, nabava in prodaja), lobirali za zakone in uredbe, ki jim omogočajo garantirano plačilo za njihovo nesposobnost.
Slovenska energetika je popolnoma degenerirana. Tisti, ki nimajo pojma, so priznani strokovnjaki, tisti, ki razumemo, kaj se dogaja, pa smo norci.

Dejstva so:
– prenos energije je predrag
– preveč je prispevkov, trošarin in davkov
– sistem je tehnično neučinkovit

Poglejmo si prispevek za delovanje operaterja trga. Tega se zaračuna končnemu uporabniku. Gre za kretenizem par excellence! Predstavljajte si, da bi morali plačevati prispevek za delovanje Ljubljanske borze. Na borzi je pač tako, da če borza s trgovanjem ne zasluži dovolj, se ugasne. Če torej ne zaslužijo dovolj, naj končnih kupcev ne obremenjujejo s pavšalnim prispevkom, ampak naj zaprejo vrata in naj se nehajo izgovarjati ne uredbe EU, ki so za Slovenijo povsem neprimerne.

Zanimivo je, kako se lahko v Sloveniji vse spremeni v svoje nasprotje. Iz trga, kjer naj bi se srečevala povpraševanja in ponudba, katerega obstoj je utemeljen samo, če obstaja ekonomska korist, smo v Sloveniji naredili socialistični fevd, nekakšen odpad za kadre, ki preživi tako, da ga plačujejo končni uporabniki elektrike iz omrežja, namesto da bi ga plačevali izključno tisti, ki na tem trgu prodajajo in kupujejo — torej trgovci.

Trošarina je še ena posredna davščina, ki gre v proračun in iz katere nastane minus.

Rešitev
Sistem naj bankrotira in razpade, vsak pa naj si elektriko proizvede sam. Država naj neha spodbujati neumnosti s podpiranjem in ščitenjem zombijevskih sistemov in subvencioniranjem frenkensteinovskih energetski projektov, ki povzročajo neposredno škodo trgu.

Izkušnje kažejo:
V uredništvu smo dokazali (in še vedno dokazujemo), da je lahko tudi staro mestno stanovanje energetsko neodvisno.

Za sliko se zahvaljujemo Victorju Habbicku in freedigitalphotos.net

Povezano:

http://www.energymama.si/index.php/2017/03/07/otocna-soncna-elektrarna-vrnitev-v-raj/

http://www.energymama.si/index.php/2017/02/09/otocna-soncna-elektrarna-problemi-v-raju-drugic/
http://www.energymama.si/index.php/2015/12/22/porocilo-o-soncni-elektrarni-prva-dva-meseca-obratovanja-17-10-17-12-2015/

Komentarji

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *