KnowHow Lokalno Pravno

Kaj se skriva v izjavi gospoda Ribiča iz Elektro Ljubljana?

Finance so v svoji prilogi objavile, da je Ribič izjavil: “To je zame neumnost. Ne vem točno, kaj hočejo. Šibkim mi že sami pomagamo. To je podpiranje neplačevanja. Tistim, ki so socialno ogroženi, jim pomagamo, jih tudi kreditiramo. Socialno ogroženim smo že odpisali dolgove. A med dolžniki je tudi veliko lopovov, predvsem večjih podjetij, ki jim je neplačevanje način življenja.”

Z izjavo je Ribič dokazal, da o ekonomiji nima pojma.

Terjatve je potrebno voditi in upravljati – velik del terjatev je neizterljiv, dobršen del pa je dražje izterjati kot odpisati. Zelo verjetno se v Elektro Ljubljana stroški vodenja in izterjave “skrivajo” v skupnih ali splošnih stroških. Je pa res, da se bo po odpisu terjatev videla bolj realna slika ekonomske situacije Elektro Ljubljana za katero je neposredno odgovoren on. Enostavno zdravilo bi bilo, da za vsako začeto izterjavo (namesto odpisa), ki je neuspešna, Ribiču (in gospodom, ki so ga nastavili) od osebnega premoženja vzamejo stroške izterjave.

Samo odpisi delajo naš ekonomski sistem vzdržen, ker drugače bi (u)šel v neskončnost.

Zgodovina nas tudi uči, da v gospodarstvu, ki bazira na dolgu, v določeni točki vedno pride do odpisa dolgov. Saj matematika enostavno ne omogoča vzdržnosti.

Primer nevzdržnosti sistema: Predpostavimo, da je vsega denarja na svetu 100 enot in se posodi 100 enot – ponavadi centrala banka izda denar in ga preko komercialnih bank plasira na trg. Nato banke zaračunajo 1% obresti na leto. Po enem letu je tako dolga skupaj z obrestmi 101 enot, vsega denarja v obtoku pa še vedno 100 enot – kar je nemogoče odplačati. Zato so izumili posojila pri katerih se odplačuje samo obresti in odpise, ker je na razpolago samo 100 enot denarja. Seveda včasih intervenira centralna banka in izda še 100 enot denarja, da ga je na trgu dovolj za poplačilo starih dolgov – s čimer pa se še poveča razlika do novih dolgov. No, če bi Ribič kdaj razmišljal tudi z matematično logiko namesto s politično, bi mu mogoče uspelo dognati, da je odpis nujen, kljub temu, da ga je predlagal nekdo, ki mogoče ni povsem verodostojen.

Kaj še lahko sklepamo iz izjave? Elektro Ljubljana ima probleme s terjatvami, zato tak odziv, po neuradnih podatkih s plačilom zamuja že preko 20% odjemalcev. In kot ponavadi Elektro Ljubljana nima rešitve. Tako, kot ni bila pripravljena na žled, ki se je zgodil prvič v zgodovini človeštva in proti posledicam katerega ne obstaja nobena tehnologija znana človeštvu. Prav tako, kot je razneslo transformator v središču Ljubljane za kar ni nihče odgovarjal, kaj šele direktor, ker tega se ne da predvideti, ker nihče na svetu ne ve oz. ne zna predvideti kdaj raznese transformator.

To, da se socialno najbolj šibkim ne odpiše dolgov, odpiše pa se jih bankam, mnogim podjetjem v prisilnih poravnavah, tajkunskim podjetjem in podjetjem znanih politikov v našem “pajdaškem kapitalzmu”,  pa je itak abotno. To kaže na milje in hlapčevstvo gospoda Ribiča, ki zatira šibkejše, da bi ugajal gospodarju. Res pa je gospod Ribič, ki v političnih krogih trenutno kotira kot vpliven na področju energetike, v življenju najverjetneje ni bil nikoli v finančnih težavah, ker je imel vedno žepnino ali rento (sicer v obliki plače v državnem podjetju, preko svetovanj in predavanj), ker je bil stalno pridno poslušen in ni nikoli okusil kaj pomeni, da kljub delu ne moreš priti skozi mesec, ker ti nekdo ne more plačati, bodisi, ker je v stečaju ali njemu niso plačali. Kaj šele, da se ti to dogaja več mesecev ali celo let in zaradi tega pač ne moreš plačati elektrike.

Po drugi strani pa ta isti Ribič (Elektro energija, ki je hčerinska firma Elektro Ljubljana) ne spoštuje odločbe Agencije za energetiko in s sprenevedanjem in zavlačevanjem ne izplača tistega, kar je nezakonito zaračunal mnogim plačnikom elektrike in jim s tem še dodatno poslabšal likvidnostno situacijo (med drugim tudi piscu tega prispevka).

Vir: http://oe.finance.si/8820191/Ribi%C4%8D-Elektro-Ljubljana-Odpis-dolgov-je-podpiranje-nepla%C4%8Devanja

Pojasnila:

Avtor vrstic verjame, da je potrebno (od)plačati dolg. Če nekdo ve, da ne bo mogel plačati in vseeno naroči neko storitev, je to kaznivo dejanje. V kolikor pa je nekdo naročil v dobri veri, da bo lahko plačal, pa so se spremenile okoliščine in sedaj plačilo ni možno, pa gre za poslovno tveganje dobavitelja. Po ekonomski teoriji je dobavitelj za tveganje nagrajen z dobičkom, zato nosi tudi tveganje izgube.

Če so odpisi problem, bi lahko mogoče pogledali preko meje in ljudem z nizko boniteto omogočili tako imenovan pre paid elektriko. Pri pre paid plačaš kolikor misliš da boš porabil in ko porabiš predplačilo se dobava enostavno ustavi. Je pa res, da se tega na “partijskih” sestankih in druženjih kjer drug drugemu govorijo kako so dobri in uspešni, pač ne da naučiti.

 

Za sliko se zahvaljujemo Suart Miles in FreeDigitalPhotos.net.

Komentarji

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *