Energenti Izdelki KnowHow Lokalno

Kvaliteta elektrike

Sodobni evropski ekonomski teoretiki govorijo o elektriki za končnega odjemalca, kot o artiklu, pri katerem se ponudniki (prodajalci) ne morejo zaznavno diferencirati v očeh kupca.

Res je, da dandanes le redko vidimo klasično žarnico, ki utripa. Toda vsak, ki na domačo elektriko priklopi malo bolj zahtevno merilno napravo, ugotovi, da je slika relativno jasna – torej prihaja do odstopanj in motenj.

 

Te motnje nam:
– slabšajo delovanje naprav
– nekatere naprave pokvarijo
– onemogočajo internetne povezave po žicah z napetostjo (PLC)
– višajo položnico za elektriko

 

Standardi za kakovost elektrike so zastareli
(vir: http://www.elektro-primorska.si/sl-si/o_nas/distribucijsko_omrezje/kakovost_el_energije/kakovost_napetosti/default.aspx)

Pa poglejmo napetost 230 V.
Za distribucij je čisto ok, če vam 95% časa niha med 253 V in 207 V in nikoli ne zaniha pod 195,5 V.

Seveda je meritev (integracija) 10 minutna in ne sekundna, kar je čista neumnost in srednji vek – to v praksi pomeni, da gre lahko v špici napetost za nekaj sekund preko 300 V, in pade za nekaj sekund na 120 V – pa se pri 10 minutni integraciji rezultatov odstop sploh ne pozna.

 

Iz prakse povejmo, da lahko 250 V “skuri” cenejše napajalnike telefonov oz. telefon, če napajalnik nima varovalke.

Pri naših meritvah smo zaznali nihanja med 180 V in 280 V – pri čemer opozarjam, da se naprave s cenejšimi napajalniki pri nihanju nad 260 V, že pogosto “prekurijo”.

Dokazovanje nepravilnosti na omrežju pa je še bolj zapleteno – no, mi se ga bomo gotovo lotili in o tem poročali na našem portalu.

 

Edini distributer, pri katerem sem našel omembo kvalitete dobave elektrike na spletni strani, je Elektro Primorska – tako da mogoče obstaja upanje, da bomo nekoč imeli distributerja, ki bo koristen.

 

Podobno se dogaja pri omrežni frekvenci …

Dogovorjena omrežna frekvenca je 50 Hz – dovoljena je med 50,5 Hz in 49,5 Hz, s tem da lahko maksimalno odstopa 52 Hz in 47 Hz, seveda ponovno v 10 s integralu – kar pomeni, da med 500 nihanji (50 Hz *10 s) lahko pride do še večjih odstopanj, ki se z integracijo izničijo …

Po domače, za rajo je vse OK – tudi, če so predpisi iz prejšnjega tisočletja, ko dejansko sistema (zaradi tehničnih omejitev) ni bilo možno natančneje krmiliti.

Če malo karikiramo, tudi če udari strela, smo še vedno v predpisanih omejitvah, ker strela deluje trenutno, mi pa imamo 10 minuten interval za odčitek.

 

Pa poglejmo še prekinitve dobave:

Če ste na podeželju, Vam lahko skupno odklopijo elektriko za 16 ur v enem letu, vendar ne več kot 16-krat po več kot 3 minute, in ne več kot 35-krat po manj kot 3 minute (up-time: 99,991%).

Če ste v mestu, Vam lahko odklopijo elektriko za 6 ur in 40 minut v enem letu, vendar ne več kot 8-krat po več kot 3 minute, in ne več kot 13-krat po do 3 minute (up-time: 99,999%).

Standard za prekinitev dobave je relativno strog za distributerja, vendar se lahko vedno izgovarjajo na višjo silo, v primeru katere sploh nimajo zagotovljenega odzivnega časa!!!!

Torej so ti standardi “neprekinjene” dobave navadno zavajanje, saj se lahko vedno izgovarjajo na višjo silo. Kot na primer žled, ki je čisto naravni pojav (posledicam katerega se da izogniti že v fazi načrtovanja omrežja). Čakam, da SODO pod višjo silo uvrsti še sonce in dež.

 

Zanima me, kdaj bo kdo bo prevzel odgovornost za katastrofalno stanje omrežja (ki ni na nivoju našega časa), in ni prilagojeno uporabnikom ampak upravljavcem – polno harmonikov, slabo kontroliranje napetosti, pokvarjene naprave itd. Mnenje pisca prispevka je, da je prišel čas, ko bo potrebno od vseh vpletenih, in sicer od vsakega posebej, terjati finančno in kazensko odgovornost.

 

Pa še neuradni komentar delavca Elektro Ljubljane: » Mi vemo, da je sistem katastrofalen, samo Vam tega ne bo nikdar uspelo dokazati, zato se raje ne trudite«.

 

Viri:
– http://www.elektro-primorska.si/sl-si/o_nas/distribucijsko_omrezje/kakovost_el_energije/default.aspx

Sliko nam je dovolil uporabiti  Idea go Freedigitalphotos.net

Komentarji

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *